Semper Discendum

Film... sau lectie de leadership?Vizionarea unui film interesant poate fi un bun prilej de a discuta teorii de management și comportamente de lider și, mai ales, modalități de a le pune în practică pentru a crește eficența și profitabilitatea organizației. Un film de acțiune poate fi privit în mai multe moduri: urmărind firul epic (scenariul) și/sau jocul actorilor și/sau efectele speciale și/sau viziunea regizorului, s.a. Cum ar fi să vizionezi un film pentru a studia cele mai bune practici în domeniul strategiei ?… și/sau apoi să analizezi studii de caz despre reflexele folosite în conducerea echipelor, adevărate lecții de leadership. Este momentul să vezi și să analizezi modele cu calități admirabile, să înveți din comportamentul unor lideri care fac diferența.

Filmul se concentrează asupra atitudinilor și comportamentelor a doi bărbați, doi lideri și conducători. Ei sunt prieteni, dar sunt diferiți și contrari: unul reprezintă realistul, omul acțiunii; celalalt este mai intelectual și mai gânditor. Fiecare împărtășește o parte din calitățile celuilalt, iar dezbaterea lor de-a lungul vieții reprezintă două părți ale naturii umane. Este vorba despre inspirația unui lider în lupta de a combate neregularitățile întâlnite, de a fixa obiective înalte, creând cele mai bune condiții. Este vorba despre disciplină și curaj, despre cât de mult contează conștiința de sine a liderului, și nu în ultimul rând, despre motivarea echipei.

Aceasta este propunerea noastră: să privim cu toții la un film, să dezbatem, să conștientizăm și să învățăm despre cum poate fi puternic un lider, dar și cum poate depăși obsesile sale, despre cum leadershipul poate estompa linia dintre datorie și mândrie, despre cum intenții bune pot totuși submina claritatea actului de comandă. Și… mai mult, facilităm și moderăm dezbaterea între voi, membrii echipei, în așa fel, încât aplicarea acestor teorii să se faca cât mai repede și în deplin acord între toți componenții echipei.