Semper Discendum

CURAJUL de a fi LIDER in era digitala


Indubitabil, traim in era digitala si aproape toata lumea vorbeste despre asta. Multi comenteaza, multi vorbesc, multi analizeaza, dar putini incep sa se schimbe si mai putini incearca sa puna in practica... Cei mai multi nu stiu de unde sa inceapa si atunci decreteaza: "De ce sa fiu eu primul?" sau "Transformarea digitala este pentru cei mari. Eu sunt mic in aceasta industrie."

de Dragos Dinca

Conteaza pe atitudine ca sa te adaptezi in era digitala
De fapt, nu conteaza cat de mica este compania in care lucrezi sau de cand este pe piata; nu conteaza ce varsta si cata experienta ai tu. Ceea ce conteaza este modul de gandire si atitudinea ("mindset"-ul). Acestea trebuie analizate, schimbate si reinventate, astfel incat sa te transformi si sa te adaptezi in aceasta era digitala.

Gandeste-te la impactul pozitiv al tehnologiei, nu doar la forta ei potential disruptiva Numai asa vei putea sa ai acea deschidere spre nou, sa privesti la noile tehnologii aparute mai mult prin prisma impactului pozitiv pe care il pot avea in business-ul in care lucrezi, nu doar prin prisma fortei potential disruptive a lor. Numai asa vei stimula creativitatea ta si a celor din jur, dand curs liber potentialului tau si al echipei tale. Este o evolutie a afacerii si o revolutie a gandirii tale.

Alege "transformarea digitala" nu "schimbarea digitala"
Lasa informatia "sa curga" liber in organizatia ta, nu-ti fie teama ca pierzi controlul si ca cineva iti va fura ideile. Si incearca sa schimbi structura organizatorica: prea multe nivele actioneaza ca un filtru negativ al informatiei, oprind de multe ori ceea ce poate fi remarcabil.
...Si inca ceva: ceea ce trebuie sa faci se numeste "Transformare Digitala" nu "Schimbare Digitala". Atunci cand compari viitoarele tale produse si servicii, daca te gandesti ca ele vor fi, fata de cele ale concurentei, mai mari, mai usoare, mai colorate, mai multe la acelai pret etc., atunci nu vei face decat "o schimbare", posibil utila si profitabila, dar, totusi, doar "o schimbare".

Digital Business Transformation
In schimb, daca vei reusi sa redefinesti, in sensul de mai bine, experienta clientilor (asa cum au facut-o Airbmb, Amazon, Uber, Netflix s.a.), faptul ca ei vor avea un acces mai simplu si mai usor la produsele si serviciile tale, daca vei reduce costul semnificativ sau daca vei creste calitatea in mod spectaculos, daca te vei dovedi flexibil in modul in care vei opera si vei colabora etc., atunci se poate spune ca "vei transforma" afacerea. Si daca in acest proces te bazezi pe noile tehnologii digitale si pe impactul pe care il au in randul nostru "cloud"-ul, "mobility", "analytics and big data", "social business", dar si AI (Artificial Intelligence) si IOT (Internet of Things), atunci vei "transforma digital" afacerea ta (Digital Business Transformation). Daca vrea sa supravietuiasca, business-ul tau are nevoie sa faca lucrurile diferit, nu numai sa le faca "mai bine".
Ideea de geniu care transforma o afacere.
Multi veti spune ca este costisitor, ca e greu, daca nu chiar imposibil... O florarie din SUA a avut o idee: in sapca celor care distribuiau flori la adresele indicate de client, au facut un orificiu si au motat o camera video. Acesta filma reactiile persoanelor care primeau flori, filmuletul fiind trimis apoi persoanei care a comandat florile. Succesul a fost pe cat de urias, pe atat de neasteptat: cine nu vrea sa vada reactia sotiei, iubitei, mamei, fiicei, prietenei sau rudei atunci cand ii faci o surpriza?!
A fost greu de realizat, a fost costisitor sa pui aceasta idee in aplicare? Cu siguranta nu! La fel ca ideea de a face un "distribuitor de medicamente" pentru cei batrani: o cutie in care punem medicamentatia prescrisa de doctor si care are atasat un ceas si un dispozitiv care lasa in afara cutiei doar medicamentele care trebuie luate la o anumita ora. Tot "distribuitorul" se programeaza, iar la ora potrivita, se declanseaza un semnal sonor si unul vizual, odata cu deschiderea sertarului cu medicamentele care trebuie administrate. Simplu, eficient si deloc costisitor... Un produs nou care transforma modul de viata al celor in varsta si nu numai.
In concluzie, ca lideri, nu este nevoie decat sa facem diferenta: o altitudine deschisa, putin curaj si o evaluare a riscului, hotarare, pasiune, echipa potrivita si... sa trecem la treaba! Transformarea digitala poate incepe!Publicat in revista "Cariere - Jurnal de Leadership" (editia tiparita) din Noiembrie 2017